2009. október 9., péntek

Gyerekkorom legkedvesebb mesekönyvei I.



Úgy tervezem, bemutatom a mesekönyveket, amelyeken felnőttem.

Mint már írtam, a 80-as években voltam gyerek. Úgy emlékszem, az első olyan mesekönyv, amiben az illusztrációk nagyon hatottak rám, az 1955-ös (most ez komoly?!) Grimm legszebb meséi, a Móra kiadótól, Róna Emy rajzaival. Ja nem, a kiadás 1983-as.

Az állatmeséket kevésbé szerettem, Babszem Jankó hidegen hagyott, a kedvencem Holle anyó volt, és a Széttáncolt cipellők (micsoda cím!!!). Interaktív meseköny volt/lett ez sok-sok átrajzolással, indigózással, kiegészítéssel a rajzokban (golyóstollal, természetesen, hogy most még jobban égjen az arcom)...Hogy csak a feltűnőbbeket mondjam, plusz csipkét rajzoltam (véstem) Holle anyó párnájára, és óriási hópelyheket, a fekete-fehér illusztrációknál kiszíneztem a főszereplőt, a legkisebb királykisasszony haját meghosszabbítottam, ő természetesen én voltam, ezért mindig fekete filctollat használtam hozzá!




Volt, ahol üresnek találtam az oldalt, és rajzoltam saját királylányt, aki mellett egy madár repül. A királylány úgy néz ki, mintha dohányozna, de valószínűleg csak mond valamit a kismadárnak. Nem tudom, mit, mert írni még nem tudtam.


A négy fortélyos testvér színes illusztrációján a királylányt úgy átrajzoltam kék golyóstollal, hogy az arcából most semmi sem látszik. Jó ötletnek tűnt zöld filccel vastagon berajzolni a királyfi útvonalát Az orsó, a vetélő, meg a tű című mesében, majd a mese végén, miután a hős elnyerte méltó jutalmát, és épp megkönnyebbülten repülnek a város felett, a ló elé odaírni, hogy “NYIHAHA” (ezek szerint mégis tudtam írni), de hogy a lónak mi lóg ki most a szájából, arra nem tudok rájönni. Olajág? Fűzfavessző?



Az egyik színes illusztrációtól nagyon féltem, ez azt ábrázolja, amikor Csipkerózsát megátkozza a javasasszony, vésztjóslóan felemeli a kezét, és valahogy az ívek meg a formák miatt olyan, mintha egy fej nélküli valaki lenne, sötét ruhában…még ma is úgy látom. Ehhez az oldalhoz hozzá sem nyúltam, és hófehér a háttér is:)


A kristálygolyó című mesében a képen a legkisebb fiú a varázslónak nyújtja a meglelt kristálygolyót. Én ebbe a varázsgolyóba annyi mindent beleképzeltem, hogy végül csupa feketére festettem.


Bár az állatmesékért nem rajongtam, azért az állatokat szerettem. A terülj, terülj asztalkám című mesénél van egy rajz, ahol a legény ostorral elver egy kecskét. Ezt a mozdulatot szépen kétszer áthúztam, lilával, és szegény kiskecskének négy könnycseppet rajzoltam kékkel. Elnézést kérek az illusztrátortól.


Egyébként ez lehetett a legrégebbi, leginkább kedves mesekönyvem, mert a többit nem rajzoltam össze!



13 megjegyzés:

Mónika írta...

annnyira ráértem...beszkenneltem, összeraktam...viszont eltűntek a megjegyzéseitek!!! :(

ójaj.

írjatok.

anyahajó írta...

Ez nekünk is megvolt, örülök, hogy újra belekukkanthattam. Szerintem a nyihaha vagány!

Wattacukor írta...

Hát ez marhajó! Nekem is megvan ez a könyv, csak valószínű újabb kiadás, mert a borítója hófehér és pont az a Négy fortélyos testvér-es illusztráció van. A lóról az jutott eszembe, hogy ez nem olyan amelyik parazsat evett? Nem lehet, hogy szikrát fúj...? Esetleg lángot (lehet, hogy félreértettél valamit és a sárkány helyett a ló fújja tüzet :D :D :D )?

Hajnalka Cserháti, Ojni írta...

Az utolsó!!! Az a legjobb! Köszi és bocs a plusz munkáért... :P

lúdanyó írta...

Nekem is a kedvencem volt, csak kicsit előbb, a 60-as években :)
Nem tudom, hogy tervezed-e bemutatni, de a másik nagy kedvencem Az aranyláncon függő kastély volt, amit Heinzelmann Emma illusztrált. Jó újra látni ezeket a kedves képeket. Köszönöm!

vadjutka írta...

ezt én is imádtam!
A Rézorrú Tündér megvolt neked?

Bea írta...

Ez a könyv nekem is az egyik kedvencem volt, bár én a 70 -es években voltam gyerek. Emlékszem, teljesen elvarázsoltak a szép rajzok!Még 20 évesen is gyerekkönyv illusztrátor szerettem volna lenni, de mást hozott a sors. Kicsit sajnálom.

Kertész Edina írta...

Igen, nekem is megvolt pont ez, és én is fej nélkülinek láttam a gonosz tündért. Lehet, hogy a ló is cigizik.

eszterda írta...

hát nekem is! köszi, hogy nosztalgiázhattam egyet!

Mónika írta...

A Rézorrú sajnos nem, az Aranyláncon függő kastélyt viszont pár éve beszereztem egy piacon, kb száz forintért, nagyon örültem a jó fogásnak:)
Edina, ugye?? :) egy 2púpos, de fej nélküli gonosz nő!

Vívó-Aszódi Melinda írta...

Cukor az egész!!! :D
Imádom!

Judit Gueth írta...

Nekem is megvolt ugyanez a kiadas! Annyira imadtam a rajzokat, hogy kivagdostam egy csomot a konyvbol (foleg a kiralykisasszonyokat).

szi írta...

Én mostanában ebböl olvasok fel a fiaimnak.:-) Sajnos, nagyon tönkre ment a könyv az évek alatt, mert nekem is ez volt a kedvenc mesekönyvem (és a Nádszál királykisasszony).