2013. január 9., szerda

a 2012-es évem dióhéjban

 
 
Először arra gondoltam, hagyom a francba a visszatekintést, hiszen biztosan el fog menni egy napom a megírására, de aztán rájöttem, hogy legalább egyszer egy évben meg kellene állni és visszanézni, mik is történtek, mit csináltam, mit hogy éltem meg. Ki tudja, talán még lelkileg hasznos is lesz, szóval ezt most inkább magamnak írom, hogy meglegyen.
 
 
Január
 
Hát ez könnyű, mert a tavalyi év egész januárját betegeskedéssel töltöttem, az előző karácsonyi időszak annyira kimerített, hogy orvostól orvosig mászkáltam, már amikor fel bírtam kelni. Közben pakolnom kellett volna, és költözködést szervezni, mert február legelején elutaztam Normandiába a barátomhoz. Nagyon nem volt könnyű az életemet két bőröndre leredukálni. Egy a ruháknak, egy a munkának.
 
Február
 
Úton Normandia felé, 1700 km alatt simán meggyógyultam. Sokat kirándulunk és egyebek mellett elkezdem illusztrálni Váradi Annamária (Vavilo kids) A farmon c. könyvét. Borzasztó hideg volt, és esett a hó is, ami nem túl gyakori arrafelé. A tengerparton szinte csonttá lehetett fagyni.
 

Deauville, öltözőkabinok

Honfleur

Le Havre
 
Egy hónapot töltöttünk Normandiában, majd költözés újból, ezúttal Angliába.
 
Március
 
Ismerkedés az angol tavasszal. Gyönyörű zöld minden, madárcsiripelésre ébredek (egy faluban lakunk). Na jó, ez nem az én kilátásom:
 

 
Megszületik a viktoriánus Mankák ötlete, bolhapiacokra kezdünk járni. A néni, akitől a csipkéket vettem, azt mondta, ezek viktoriánus csipkék, hát, én simán elhiszem neki. Végül is, miért ne? Elég hosszú korszak volt, nálunk otthon minden szekrénysornak van egy fiókja, ahol matyóhímzéses terítők lapulnak, úgyhogy párhuzamot vonok.
 




Április
 
Még mindig nagyon szép az idő. Rengeteget sétálunk, felfedezzük a környéket. Húsvétkor egy kisváros főterén döbbenek rá, hogy idén Angliában töltöm a húsvétot.
 
 
 
Varrtam egy Fridát és egy pompomos arcú Mankát, akit cseresznyevirág Mankának neveztem el.
 

 
 
Május
 
Elkezd esni. Nem egyfolytában, de kb 4 hónapig esik. Júliusban beszerzek egy gumicsizmát, amit örökre megszeretek. De ne szaladjunk annyira előre. Készítettem egy menyasszony-vőlegény párt.
Május végén szülinapot ünnepeltek a Mankák! A harmadikat.
 
 
 
Néha elmentem futni, és hazafelé mindig beleszagoltam az utcánkban lévő tujába.
 
A hónap végén pedig megszületett Igor és Borisz, a két cirkuszi erőművész, a legviccesebbek a Mankák közül, azóta is nagy sikerük van.
 
 
Június
 
Esik. Sokat ülök bent, sokat varrok, jönnek az angolkisasszonyok.
 
 
 
 
 
 
 
Július
 
Esik. Gumicsizma, plusz kirándulás északra a tóvidékre. Három napból három napsütés, ez a szülinapi ajándékom, plusz látogatás Beatrix Potter egykori házában.
 
 
 
Elkészülök a farmos mesekönyvvel (eddigi leghosszabb és legösszetettebb könyves munkám),
 
 
 
és szinte azonnal elkezdem a Manka utazásait.
 




 
Augusztus
 
Lesz, ami lesz alapon elmegyünk egy hétre sátorozni dél-Angliába, és olyan szerencsénk van, hogy még napozni is tudunk a tengerparton.
 
 

 
 
Írok egy bejegyzést, melyben tisztázom, hogy miként is kerültem külföldre, mert már a sokadik kérdő levelet kaptam, régi barátoktól is. Nem volt célom a titkolózás, de így alakult. Ezt a bejegyzést is sokan olvastátok. Örülök, hogy a helyükre kerültek a dolgok. (A következő ilyen, mindent tisztázó bejegyzés az lesz, amikor arra a kérdésre válaszolok, hogy "de mit dolgozol külföldön?" szerintem egyértelmű, de lehet, hogy tévedek? :)
 
Szeptember
 
Szeptemberben meglátogat az egyik barátnőm, egy este alatt megnézzük a hat rész Büszkeség és balítéletet, majd egy nap alatt bejárunk a filmbeli helyszínek közül kettőt is: ez Lyme park
 
 
és Sudbury hall.
 

Még mindig a Manka utazásain dolgozom, valamint cuki fürdősütiket rajzolok a Bomb Cosmetics magyarországi viszonteladójának részére.
 
 
Október
 
Októberben befejezem végre a könyvet, gőzerővel varrok a karácsonyra, hiszen már tudom, hogy november elején hazautazom wampozni. Megkeres a Nők Lapja, egy rovathoz fogok nekik rendszeresen rajzoni.
 

 
És elhatározzuk, hogy megint költözünk, Anglián belül.
 
November
 
Halloween estéjén költözünk, egy óriási doboz csoki van az ölemben az autóban minden fordulónál, mert a régi és az új ajtón is kopogtatnak a gyerekek édességért. Lett egy saját szobám, nevezzük műhelynek, vagy studionak. De itthagyok mindent félkészen, dobozokban, kipakolok a bőröndökből, hogy bepakoljak, és hazautazzak majdnem két hónapra. Úgy érzem, nem bírom ki. Kibírtam.
 
Megjelenik a Manka utazásai!
 
 
 
 
December
 
(Zámbó Gergő fotója)
 
Az itthon töltött idő fergeteges volt. Rengeteget dolgoztam, rengeteg barátommal, kedves ismerősömmel találkoztam. Egy barátnőmnél laktam, kipakoltam a bőröndömből, és elmentem wampozni. majd hazamentem és kipakoltam, hogy elférjenek a ruháim. Ezt minden wamp előtt megismétlem. Ja és kétszer vagyok otthon anyuéknál, tehát akkor is. Bőröndhúzó versenyen indulhatnék, nem beszélve a csomagolásról.
Karácsonykor ennek csúcspontjaként egészen komikus helyzetekben és időpontokban húzzuk a bőröndöket.
De aztán végül kb 20 perc alatt újra becsomagolunk 3 bőröndöt, és 29-én végre újra Anglia, az új lakás, a műhelyem, megint kipakolok. Szekrénybe tehetem a ruháim. Mindennek helye lesz, minden el fog férni. Új laptopot kell majd vennem, ezt ekkor még nem tudom. Tervezgetek. Örülök, hogy egy helyben lehetek. Megfogadom, hogy aludni fogok két hétig, és idén máshogy csinálom:)

8 megjegyzés:

Vívó-Aszódi Melinda írta...

cuki lett, vagyis szép :)

Mónika írta...

:))

Eva írta...

Nagyon örülök, hogy megírtad :) Legalább ilyen kalandosat erre az évre is!!:)

Mónika írta...

idén egy kicsit kevesebb kalanddal is beérném:)))

Fércművek írta...

És akkor hogy lesz ilyen hosszú, izgalmas a beszámoló? :) Drukkolok, hogy minden úgy sikerüljön, ahogy szeretnéd!

Mónika írta...

köszönöm, Judit:)

Barbara írta...

Olyan kedvesen tudsz fogalmazni, Móni, mindig jókat mosolygok, miközben olvasom. :)
Remélem, egyszer majd írsz egy hosszabb mesét is.

Mónika írta...

köszi Barbi! hát nem is tudom, végülis sose lehet tudni:)