2012. augusztus 3., péntek

új mesekönyv - a farmon


 Tegnap végre megérkezett postán egy új mesekönyvem, melyen az év első felében dolgoztam, elég sokáig, négy hónapig. Ez a Vavilo Kids első mesekönyve, a kecskeméti cég hűtőmágneseket készít, de ne valami kemény dologra gondoljatok: puha, színes filcanyagokból készítik, és rugalmas mágneslapra varrják fel a figurákat. Rengeteg féle figurájuk van, különböző témakörök szerint csoportosítva, pl. Farm, Tenger, Szavanna...Ezek közül a témák közül először is a Farm állatait választotta ki a céget alapító anyuka, Váradi Annamária, mesét írt hozzá és engem kért fel az illusztrálásra.

Itt muszáj megjegyeznem, milyen kicsi a világ: Ancsával és a húgával, Edinával egy budapesti vásáron ismerkedtünk meg, ahol mint eladók üldögéltünk az asztalaink mögött, és kiderült, hogy egy gimnáziumba jártunk Kiskunfélegyházán:)


Bár az illusztrációban szabad kezet kaptam, a dolgot nehezítette, hogy adottak voltak a figurák, és Ancsa kérése az volt, hogy ezek szerepeljenek is a képeken, ahol csak a szöveg megengedi. Sőt, a gyerekfigurákat a logójukban található gyerekek alapján rajzoljam, mintha csak ők elevenednének meg. Először kitaláltam, milyen technikával dolgozzak, utána pedig meg kellett oldani, hogy ebbe a képi világba illeszkedjenek a már meglévő figurák, sőt, ha a szituáció úgy kívánja, mozogjanak is, de ugye azok már az általam megmozgatott, lerajzolt figurák legyenek. Ez a feladat egyik része, a másik pedig az (amin bevallom elég sokat izgultam), hogy úgy fogjam össze az egészet, hogy ebből a képi világból ne lógjon ki semmi, és a könyv a cég, illetve a honlap arculatához passzoljon. Elég sokat harcoltam magammal, de nagyon örülök a végeredménynek, mert igazi kihívás volt.
 Ilyen  kék hátterű kép a könyv elején és végén található, ez az ún. előzék (az egyik fele a könyvborító táblájára van ragasztva, a másik mögött pedig már a belső címlap van), ezeket a helyeket használtuk ki arra, hogy a farm állatait és az ahhoz kapcsolódó további szereplőket bemutassuk.
 Alább pedig pár belső oldal a könyvből. Ez tipikusan olyan "játszatós könyv", amikor elolvassuk a gyerekekkel a mesét, és utána el is játszhatjuk a figurákkal - vagy kitalálhatunk közösen új történeteket. 

A könyv és a mágneses figurák a Vavilo kids oldalán vásárolhatóak meg, illetve sok vásárban is találkozhattok velük.


 ***


Végezetül pedig egy vidám kép a Manka hűtőmágnesekről, amelyeket szintén a Vavilo Kids készít. Ezeket szintén náluk lehet megvásárolni, nálam nincsen per pillanat, csak egy macis, ami a hűtőnkön feszít:)
A websopban a képen láthatónál sokkal több, 17 féle van.Nincsenek megjegyzések: